Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори

...
Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори
Коментари Харесай

Съд разреши на ТЕЦ "Перник" да продължи да пуши

Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори два от общо трите парогенератора на " Топлофикация Перник ". Те бяха спрени принудително поради нелегално горене на биомаса. Вчера обаче Административният съд в миньорския град позволи на централата, свързвана с предприемача Христо Ковачки, да работи още веднъж. Екоинспекцията може да апелира определението на магистратите в период от седем дни, само че не е ясно дали ще се възползва от това право.

Причината е, че през вчерашния ден екоексперти влязоха на инспекция в Топлоелектрическа централа " Република " (част от Топлоелектрическа централа " Перник " ), с цел да ревизират дали сдружението е изнесло 90 тона плява от площадките си. По информация на Медиапул комплексното позволение не разрешава на топлоцентралата да гори плява. Изнасянето на балите беше изискване да се пуснат още веднъж двата парогенератора. Така, в случай че то е спазено, тецът на процедура може да продължи работа.

Решението на съда и последващите дейности на екоминистерството вероятно ще доведат до нови митинги. През предходната седмица перничани за следващ път излязоха в центъра на града, с цел да изкажат недоволството си от мръсния въздух. Те демонстрираха фотоси и видеа от локалния тец и се оплакаха, че замърсяването става отвратително в дребните часове на нощта. От ТЕЦ  " Перник " отхвърлиха това, само че и упражниха откровен рекет, като стопираха топлата вода. В същото време заплашиха перничани, че с изключение на без топла вода ще останат и без парно през зимата.

Към момента никой от способените органи не е съобщил кой е източникът на замърсяването. Ситуацията стана още по-абсурдна, откакто предходната седмица и отрасловият министър Нено Димов се зачуди кой трови въздуха и изиска помощ от ДАНС, прокуратурата и други В последна сметка основният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекции в четири теца, свързвани с Ковачки -  топлофикациите в Перник и Сливен, " Бобов дол " и  " Брикел ", която постоянно попада в ранглисти за най-цапащите централи в Европа.

" Брикел " бе спряна наложително, само че също както Топлоелектрическа централа " Перник " разгласи, че ще търси правата си в съда. Според предписанията на екоинспекцията в Стара Загора до 25 септември  " Брикел " би трябвало да махне съхраняваните " непозволени " горива от площадката си. А до 30 октомври това би трябвало да бъде направено и за биомасата, съобщи БНР. Повод за наредбата на прокуратурата стана не апелът за помощ от Нено Димов, а сигнал от ДАНС за " застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на боклуци от топлофикационните сдружения ".

 

ПАРАДОКС

На фона на абсурда с централите, които ту стопират, ту стартират да работят още веднъж, през вчерашния ден държавното управление одобри Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 г.  Тя е създадена на база на съглашение за консултантски услуги, подписано сред екоминистерството и Световната банка. В програмата са планувани ограничения в цапащите браншове като авто превоз, битово отопление, селско стопанство и други Новината идва на фона на съвсем нулевото асимилиране на европарите за чист въздух по стратегия " Околна среда " (при бюджет по това перо от над 115 млн. лева.).
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР